Волочиський міжрайонний відділ

ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України"

Волочиський міжрайонний відділ

   Починаючи з травня місяця у Волочиському районі проводяться моніторингові дослідження води з озера та ставків на лептоспіроз. Проведено відбір води з таких населених пунктів: озеро м. Волочиськ, ставки: с. Вочківці, с. Користова, с. Ожигівці, с. Авратин. Результат досліджень з озера м. Волочиськ – негативний, дослідження проб води зі ставків ще тривають. З початку 2018 року в районі захворювань на лептоспіроз не зареєстровано.
  Лептоспіроз – це інфекція, яку викликають лептоспіри ще її називають хворобою брудної води.
   Щорічно по всій Україні реєструються десятки і сотні випадків зараження лептоспірозом.
  Звичайно, пік захворюваності припадає на літо, коли люди купаються у водоймах.
   Проблема наших водойм у тому, що їх не чистять належним чином. На берегах багатьох озер росте очерет, а люди часто не прибирають за собою недоїдки. Все це благодатний ґрунт для розмноження гризунів – мишей і щурів, які й розносять лептоспіроз.
  Що цікаво, для гризунів лептоспіра є звичайним паразитом, з яким вони чудово співіснують. Виводяться лептоспіри з організму з сечею гризунів, потрапляючи в ґрунт і водойми.
   Як можна заразитися
  Заразитися лептоспірозом людина може по-різному. Найлегше зараження відбувається через пошкодження цілісності шкірного покриву.
   Лептоспіри можуть проникати в організм через пошкоджену слизову оболонку очей. Існує також ризик зараження лептоспірозом, якщо ви випадково наковталися брудної води у водоймі. В шлунковому соку лептоспіри гинуть, але якщо у вас знижена кислотність або ви добре поїли, то патогенні мікроорганізми можуть проскочити в кишечник, після чого почнеться інфекційний процес.
   При перших симптомах – до лікаря
   Підступність лептоспірозу в тому, що починається він як звичайна застуда, і тільки через кілька днів розвиваються більш вираженні симптоми хвороби. Яскравою ознакою є сильні болі в м’язах, особливо в литкових, а також м’язах стегон і поперекової області. У важких випадках можливі: жовтяниця, менінгіт, гостра ниркова недостатність і геморагічний синдром.
  Варто уникати купання в стоячих водоймах, особливо якщо там можуть водитися гризуни, надягати гумові чоботи і рукавички при роботі з землею, не пити воду з відкритих водойм і захищати продукти від гризунів. Не допускати розмноження гризунів у житлових забудівлях.

Помічник лікаря-епідеміолога
Волочиського міжрайонного відділу
ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»                    Л.О. Корман

    У Волочиському районі за шість місяців 2018 року зареєстровано 174 випадки інфекційної захворюваності проти 132 випадків за аналогічний період 2017 року. Загальна захворюваність за шість місяців 2018 року в порівнянні з минулим періодом 2017 року збільшилась на 31,8 %.
   Порівнюючи з аналогічним періодом минулого року зросла захворюваність по окремих нозологіях: 48 випадків кору та один випадок кашлюку (у минулому році захворюваність не реєструвалась), вірусні гепатити – зросла на 28,5% за рахунок гострих гепатитів А та В.
   По групі кишкових інфекцій: за шість місяців поточного року зареєстровано 52 випадки ГКЗ, з яких 32 – гастроентероколіти встановленої етіології, 20 – не встановленої етіології, 5 сальмонельозів, два випадки ротавірусної інфекції. В порівнянні з минулим роком захворюваність кишковими інфекціями знизилась на 14,7% .
   На краплинну групу інфекцій захворіло 93 особи, з них: 48 – кором, 34 – вітряною віспою, 8 – туберкульозом, 1 – кашлюк, 2 – інфекційним мононуклеозом. Захворюваність крапельними інфекціями збільшилась на 121,4% за рахунок захворюваності кором.
  Серед захворілих кором 29 дорослих осіб та 19 дітей, де шестеро дітей не вакцинованих, по дорослому населенню у 17-ти осіб відсутні дані про щеплення. Лабораторно встановлено діагноз “кір” у 31 випадку, що становить 64,5%.
  За шість місяців поточного року в осередках інфекційної захворюваності за епідеміологічними показами відібрано : 130 змивів, з них -16 позитивних знахідок; 44 зразки харчових продуктів, з яких 15 позитивних; 14 зразків питної води, виявлено ЗКФ у одному випадку. Проведено 46 заключних дезінфекцій. У 174 осередках проведено санітарно-освітню роботу по профілактиці інфекційної захворюваності .

Помічник лікаря-епідеміолога
Волочиського міжрайонного відділу
ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»                          Гальомко Л.В.

   Згідно плану соціально-гігієнічного моніторингу за 6 місяців 2018 року, працівниками Волочиського міжрайонного відділу було проведено дослідження шуму в зоні житлової забудови від впливу автотранспорту та залізничного транспорту за такими адресами:
1. вул. Незалежності, 5
2. вул. Незалежності, 11
3. вул. Незалежності, 17
4. вул. Незалежності, 25
5. вул. Незалежності, 33
6. вул. Незалежності, 45
7. вул. Музейна, 68
8. вул. Богуслаєва, 8
9. вул. Богуслаєва, 12
   Еквівалентні та максимальні рівні шуму перевищують допустимі значення згідно до додатоку N 16 до «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.06.96 р. N 173.
   Під час дослідження атмосферного повітря на вміст азоту діоксиду, аміаку, сірчистого ангідриду, пилу, фенолу та формальдегіду на перехрестях вулиць м. Волочиськ, вміст досліджуваних речовин в атмосферному повітрі не перевищують ГДК згідно «Гранично допустимі концентрації хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць».
   Інформацію про результати досліджень було направлено голові Волочиської міської ОТГ.

В.о. Завідувача Волочиського                                                       Л.І. Суховецька
міжрайонного відділу

   Що таке сальмонельоз? Гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, де резервуаром та джерелом збудника є багато видів тварин, птиці, риб.
  Тварини можуть виділяти збудник з сечею, калом, слиною – забруднюючи зовнішнє середовище. Факторами розповсюдження сальмонельозу, як правило, є інфіковані продукти тваринного походження: курячі та качині яйця, м’ясо домашньої птиці та великої рогатої худоби, молоко.
   Людина може інфікуватися збудником сальмонельозу при догляді за хворими тваринами, в процесі обробки туш тварин та птиці, неправильному використанні яєць у кулінарних цілях, і як наслідок – забруднення страв в процесі їх приготування (через руки, інфікований інвентар, при неправильному зберіганні і транспортуванні сировини). Накопиченню та розмноженню збудника в харчових продуктах сприяють: недотримання температурного режиму при зберіганні швидкопсуючих продуктів, товарного сусідства та обробці сировини та готових страв.
  У Волочиському районі за 5 місяців 2018 року зареєстровано три випадки сальмонельозу, що у 2,3 рази менше, ніж за аналогічний період 2017 року (всього 7 випадків).
  Захворюваність на сальмонельоз реєструвалась як серед дорослих (один випадок – особа декретованого контингенту), так і серед дітей – 2 випадки, віком до одного року та від 5 до 9-ти. Сімейні вогнища не реєструвалися. У двох хворих виділено сальмонеллу тифімуріум біовар А, у одного – сальмонеллу ентерітідіс біовар Jena.
   Виходячи з епіданамнезу факторами передачі становлять домашні качині яйця, які використовувалися для обсмажування та сир голландський, який зберігався у холодильнику без дотримання товарного сусідства.
   Під час розслідування у домашніх осередках відібрано 19 зразків харчових продуктів, де в одному випадку виділено сальмонелу ентерітідіс, у 4-х випадках виділена умовно-патогенна флора, у 13-ти випадках виділено кишкову паличку. Обстежено 11 контактних осіб, хворих та носіїв не виявлено.
  З метою запобігання первинного інфікування збудником сальмонельозу рекомендуємо:
– купувати м’ясо, яйця, молокопродукти на ринках та у спеціалізованих місцях торгівлі, де здійснюється їх ветеринарно-санітарна експертиза;
– яйця водоплавної птиці використовувати лише для випічки. Молоко – кип’ятити, простоквашу – самоквас використовувати лише для тіста, не пастеризований сир – для страв, які піддаються тепловій обробці;
– курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити та вживати лише після термічної обробки;
Для попередження вторинного (механічного) забруднення готових страв необхідно:
– дотримуватися вимог під час приготування їжі. Сирі м’ясо, рибу та готові вироби нарізати на окремих розроблювальних дошках. Для хорошого прогрівання усього продукту – другі м’ясні страви, сирники рекомендують смажити не менше 5 хвилин з кожного боку з наступною витримкою протягом 5 – 8 хвилин у духовій або жаровій шафі за температури 220-250 град. С;
– дотримуватися температурного режиму та товарного сусідства при зберіганні продуктів (особливо, що швидко псуються). Не допускати, щоб готові страви дотикалися до сирих м’яса, риби, яєць;
– не залучати до приготування страв осіб із кишковими розладами та бактеріоносіїв;
– мити руки з милом після приходу із двору, відвідування туалету, перед приготуваннями та прийомами їжі. Готові страви слід оберігати від забруднення руками під час приготування;
– підтримувати чистоту приміщень кухні та кухонного посуду;
– зберігати харчові продукти упакованими, захищеними від комах та гризунів.
    Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких Вам людей!
  Пам’ятайте, що зберегти здоров’я Вам і Вашим рідним допоможуть дуже прості правила гігієни!!!

Помічник лікаря-епідеміолога
Волочиського міжрайонного відділу
ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»                                            Гальомко Л.В.
 

   Епізоотична і епідемічна ситуація по сказу у Волочиському районні благоприємна.
    Станом на 14.06.2018р., зареєстровано 23 випадки покусів та 3 випадки ослизнення людей тваринами. Покуси були нанесенні собаками та котами.
     У 20-ти випадках це були відомі тварини, за якими проводилося ветеринарне спостереження. У 6-тьох випадках призначено антирабічні щеплення так як тварини невідомі.
  Ця стаття має на меті попередити людину про небезпеку контакту з безпритульними та дикими тваринами, які нерідко є носіями страшної інфекцї, яка викликає захворювання – сказ. Будь-яка теплокровна тварина, навіть, здавалося б, нешкідливі їжачок і хом’ячок, може захворіти на сказ і заразити людину. В дикій природі на сказ частіше хворіють лисиці, вовки, єноти, куниці, борсуки та кажани. Хвороба не дуже поширена, але на жаль ніхто не застрахований від того що буде в контакті з твариною яка хвора на сказ.
   Сказ – небезпечна інфекційна хвороба, захворювання сказом є наслідком пізнього звертання покусаних осіб за медичною допомогою, порушення режиму щеплень або не завершення курсу імунізації. Єдина можливість уникнути смерті – щеплення.
    У хворих на сказ тварин змінюється поведінка. Дикі тварини втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або на людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовляються від їжі та води, кусають та дряпають оточучуючих людей.
   Заражені сказом тварини небезпечні вже до початку прояву хвороби. Тому не слід підбирати навіть здорових на вигляд безпритульних тварин.
   Збудник сказу (вірус) знаходиться в слині хворої тварини. Небезпечними можуть бути не тільки укуси, але й заслинення та подряпини. У тварин прихований період захворювання триває 7-8 днів (у людини – до 1 року). Ось чому небезпечними можуть бути навіть здорові на вигляд тварини.

     Пам’ятайте – запобігти сказу можна за умови виконання таких правил:
1. Терміново уразі укусу, ослизнення , подряпин чи інших ушкоджень тваринами людей (оскільки вірус втручається в організм впродовж 15 хвилин) промити рану від покусу тварини або місце куди потрапила її слина, великою кількістю проточної води. Краї рани обробити 70 % спиртом чи 5% настоянкою йоду та накласти стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до травматологічного пункту.
2. У разі укусу відомою твариною в жодному разі не треба її вбивати. З’ясовуйте ім’я господаря та адресу, це допоможе уникнути щеплень, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд. Також про це негайно слід повідомити медичному та ветеринарному працівнику.
3. Всі громадяни зобов’язані щорічно щеплювати своїх собак та котів вакциною проти сказу. Вигулювати собак тільки на повідках, в намордниках, у сільській місцевості – тримати на прив’язі або у вольєрах.
4. При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг обробіть гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати.
5. Слід пам’ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвичайно (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ.
6. Слід уникати зайвого контакту з тваринами, у першу чергу це стосується дітей.

    Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтесь за медичною допомогою!

Помічник лікаря-епідеміолога
Волочиського міжрайонного відділу
ДУ « Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»                              Л.О.Корман

   За останні три роки у Волочиському районі зареєстровано 14 випадків вірусних гепатитів, з них 3 випадки гострого гепатиту В, що становить 5,78% на 100 тис. населення. Один випадок гострого гепатиту С (1,93% на 100 тис. населення). Також зареєстровано 10 випадків хронічних вірусних гепатитів, з них 4 випадки хронічних гепатитів В та 6 випадків хронічних гепатитів С. Переважна кількість захворілих є особи чоловічої статі віком від 40 до 49 років, які у молодому віці зробили татуювання.
  Татуювання – це контакт з кров’ю, відповідно не варто забувати, що створюючи будь-які поранення на тілі, ризик захворіти хворобами, що передаються через кров значно зростає.
Дуже часто можна спостерігати, як молодь вихваляється власними “тату”. Але ніхто не задумується, які в подальшому житті можуть бути негативні наслідки.
   Інфікування може бути внаслідок того, що татуювання часто роблять не спеціалісти з офіційно зареєстрованих tattoо-салонів, а знайомі або й навіть знайомі знайомих в себе вдома, де немає не лише професійних разових інструментів, але навіть елементарних знань про необхідність вжити заходів безпеки.
   Вірусні гепатити В, С – інфекційні захворювання з переважним ураженням печінки та тяжкими ускладненнями. Це різні хвороби, які викликаються різними збудниками (віруси В ,С), спільним для них є механізм зараження.
  Джерелом вірусних гепатитів В, С є хворі будь-якою формою гострого чи хронічного гепатиту, а також хворі з безсимптомною формою хвороби. Передаються гепатити В, С через кров, або інфіковану нею слину, лімфу, вагінальні виділення, сперму, материнське молоко, сльози, піт та інші секрети.
   Перед тим, як зробити татуювання чи пірсинг, подумайте про ризик для Вашого здоров’я. Переконайтесь, що працівник, який робить татуювання використовує інструмент разового використання. Зверніть увагу чи перед проведенням процедури майстер вимив руки з милом, обробив їх антисептиком, натягнув одноразові рукавички.
   Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати його наслідки.

Помічник лікаря-епідеміолога
Волочиського міжрайонного відділу ДУ «Хмельницький
обласний лабораторний центр МОЗ України»                Гальомко Л.В.

     Станом на 31.05.2018року у Волочиському районі зареєстровано 47 випадків захворівших на кір.
   Загальна кількість серед дорослих 29 випадки та 18 випадків серед дітей. Захворілі діти наступних вікових категорій: 0-4р. – п’ятеро , 5-9 р. – п’ятеро, 10-14р. – троє, 15-17 р. – п’ятеро;
Зареєстровані випадки у таких населених пунктах:
– м. Волочиськ – 12 випадків;
– с. Копачівка 2 – 4 випадки;
– с. Бальківці – 2 випадки;
– с. Богданівка 2- випадки;
– с. Глядки – 2 випадки;
– с. Гречана – 2-випадки (привезені з м. Мукачево);
– с. Мислова- 1 випадок;
– с. Чернява – 1 випадок;
– с. Курилівка – 2 випадки;
– с. Попівці – 1 випадок;
– с. Бокиївка – 1 випадок;
– с. Гарнишівка – 1 випадок;
– с. Федірки – 3 випадки;
– с. Завалійки – 2 випадки;
– с. Холодець – 2 випадки;
– с. Юхимівці – 1 випадок;
– с. Медведівка – 1 випадок;
– с. Користова – 2 випадок;
– с. Дорофіївка Тернопільської області – 1випадок;
– с. Дзеленці – 1 випадок;
– с. Попівці – 2 випадки;
– с. Шмирки – 1 випадок;

   Питома вага щеплених серед захворілих становить – 34,7%.
З 47 зареєстрованих випадків 31 – підтверджено лабораторно, 14 – діагноз встановлено клінічно, в 2 випадках дослідження ще тривають.

Помічник лікаря-епідеміолога                        Корман Л. О.

   З початку 2018 року у Волочиському районі зареєстровано 10 випадків захворілих на туберкульоз. Найстарший з 1938 р. н., а наймолодший 1986 р. н., де 5 із 10 це – люди з благополучних та забезпечених родин. Тобто хвороба не має соціального та вікового обмеження. В усіх випадках було проведено заключну дезінфекцію. У домашніх вогнищах всі контактні особи обстежені, інфікованих не виявлено.
  Навряд чи багато людей замислюються про те, наскільки заразний туберкульоз і наскільки він небезпечний. Насправді ж, можливість заразитися туберкульозною інфекцією є на сьогоднішній день абсолютною реальністю.
     Туберкульоз – інфекційна хвороба, перебіг якої характеризується переважно ураженням органів дихання та явищами загальної інтоксикації.
     Хвороба може набувати хронічного перебігу з періодичними загостреннями, а також вражати всі органи та системи, за винятком волосся та нігтів.
  Зараження відбувається повітряно-краплинним шляхом, а також при вживанні продуктів від хворих на туберкульоз тварин (м’ясо, молоко, сир, яйця).
      Фактори, які сприяють захворюванню на туберкульоз:
– захворювання, які призводять або супроводжуються зниженням імунітету (цукровий діабет, виразкова хвороба, наркоманія та алкоголізм, психічні захворювання, ВІЛ-інфікування, хронічні неспецифічні захворювання легень);
– неповноцінне харчування;
– стресові ситуації;
– паління;
– соціальна дезадаптація.
    Щоб уберегтися від туберкульозу:
– намагайтеся вести здоровий спосіб життя (регулярно відпочивайте, не паліть і не зловживайте алкоголем);
– докладіть зусиль, щоб харчування вашої родини було якомога повно ціннішим;
– проводьте систематичне прибирання житла, провітрюйте його, не допускайте накопичення пилу;
– регулярно, не рідше 1 разу в рік, проходьте флюорографічне обстеження органів грудної клітки (для дорослих);
– слідкуйте за своєчасним проведенням туберкулінодіагностики у дітей та її результатами;
– стежте за обов’язковим щепленням вакциною БЦЖ дітей у віці 7-ми років (при відсутності протипоказань).
   Хвороба завжди приходить несподівано, однак не варто піддаватись відчаю. Ваша доля – у ваших руках. Ваше бажання одужати, дисциплінованість у виконанні призначень лікаря, дотримуванні здорового способу життя допоможе вийти переможцем з хвороби.

в.о. Завідувача Волочиського міжрайонного відділу        Суховецька Л.І.

    8919 Навесні продовольчі ринки рясніють ранньою овочевою продукцією. Проте окрім користі, ранні капуста, редька, огірки тощо можуть нанести й шкоду для здоров’я. Адже така продукція вирощується в умовах закритого ґрунту, що сприяє накопиченню в ній надлишкової кількості поживних та часто шкідливих речовин. Тож природно, що майже всіх покупців цікавить питання: чи містять ранні овочеві культури надлишкову кількість нітратів і, чи безпечно їх споживати?
     Прості поради фахівців стануть у нагоді покупцям ранньої овочевої продукції:
• купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків;
• для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;
• не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
• перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;
• первинна кулінарна обробка овочів (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), бланшування, відварювання, тушкування – дозволять зменшити вміст нітратів на 20-30%;
• надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі кілька хвилин у воді.
   Варто звернути увагу і на те, що овочеві культури можуть піддаватися і бактеріальному забрудненню. Тому перед вживанням їх потрібно ретельно мити.
     Дослідження на вміст нітратів в ранній овочевій продукції можна здійснити в санітарно-гігієнічній лабораторії Волочиського міжрайонного відділу за адресою м. Волочиськ, вул. Починка, 1.
      Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких!
      Будьте завжди впевнені у якості продукції, що споживаєте.

      в.о. Завідувача Волочиського
       міжрайонного відділу                                                      Л.І. Суховецька

   У Волочиському районі за чотири місяці 2018 року зареєстровано 125 випадків інфекційної захворюваності (крім ГРВІ) проти 72 випадків за аналогічний період 2017 року. Загальна захворюваність за чотири місяці 2018 року в порівнянні з минулим періодом 2017 року збільшилась на 42,4 %.
  Порівнюючи з аналогічним періодом минулого року зросла захворюваність по окремих нозологіях: 33 випадки кору та три випадки грипу (у минулому році захворюваність не реєструвалась), гастроентероколіти встановленої етіології – зросла на 21,7%, зареєстровано по одному випадку вірусного гепатиту А та завезеної з-за кордону тропічної малярії.
  По групі кишкових інфекцій: за чотири місяці поточного року зареєстровано 41 випадок ГКЗ, з яких 21 – гастроентерокліти встановленої етіології, 16 – не встановленої етіології, два сальмонельози, дві ротавірусні інфекції Захворюваність кишковими інфекціями залишилась на рівні минулого року.
  На краплинну групу інфекцій захворіло 68 осіб, з них: 33 – кором, 23 – вітряною віспою, 6 – туберкульозом, 1 – кашлюк, 3 – грип та 2 – є інфекційним мононуклеозом. Захворюваність крапельними інфекціями збільшилась на 70,5% за рахунок захворюваності кором (у 2017 році випадки кору не реєструвались).
   Серед захворілих кором 20 дорослих осіб та 13 дітей, де шестеро дітей не вакцинованих, по дорослому населенню у 17-ти осіб відсутні дані про щеплення. Лабораторно встановлено діагноз “кір” у 28 випадках, що становить 84,8%.
  За чотири місяці поточного року в осередках інфекційної захворюваності за епідеміологічними показами відібрано: 95 змивів, з них – 12 позитивних знахідок, 39 зразків харчових продуктів, з яких 15 позитивних, 12 зразків питної води, позитивних не виявлено.
  Проведено 44 заключних дезінфекцій. У 168 осередках проведено санітарно-освітню роботу по профілактиці інфекційної захворюваності.

   В.о. Завідувача відділу                      Л.І.Суховецька

Loading...