Кам’янець-Подільський міськрайонний відділ

ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України"

Кам’янець-Подільський міськрайонний відділ

   Не минуло і місяця як на лікарняне ліжко відділення анестезіології та інтенсивної терапії Кам′янець-Подільської ЦРЛ вночі 24.07.18р. знову з діагнозом «Ботулізм» у важкому стані госпіталізована мешканка Дунаєвеччини Хмельницької області.
     Важке отруєння запідозрив 18-літній син потерпілої, який вже на руках заніс матір до автомобіля, що доставив хвору до Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні. Черговий лікар зазначеного відділення відразу і безпомилково запідозрив Ботулізм,
   53-річна жінка вже не могла самостійно рухатись. не могла відкрити повіки, не могла ковтати, практично нічого не бачила (так як очі застеляв «густий туман»), не могла чітко вимовляти слова. Цьому стану значно раніше передувала сильна блювота, «комок» в горлі, різке зниження тиску (аж до стану непритомності). Симптоми отруєння наростали різко.
    Що ж «звалило з ніг» зазвичай прудку жінку?
   Як виявилося – м’ясна консерва, що була виготовлена власноруч із, вигодованої в своєму ж домашньому господарстві, кізочки. Вистачило одного тижня (протягом якого від дня виготовлення до вживання зберігався герметично закритий продукт) аби виробилась отрута (або токсини) бактерії – клостридія ботулінум в без кисневому просторі банки.
  Проявились симптоми отруєння вже через 6-8 годин після вживання небезпечного продукту. Гостре та різке наростання вищезазначених симптомів свідчило про тяжке враження отрутою центральної нервової системи організму.
     Рятівна протиботулінічна сироватка та кваліфікована медична допомога:
    На сьогоднішній день- лише після введення протиботулінічної сироватки (двох доз) та надання відповідної кваліфікованої медичної допомоги стан потерпілої починає поліпшуватися: вона вже бачить, може сидіти, відновлюється процес ковтання, мовлення та інші функції систем організму.
     Знання, настороженість та профілактика:
    Оскільки, попри спалахові явища ботулізму в країні з 55-а потерпілими та 4-а смертельними випадками, настороженість щодо цього смертельно небезпечного отруєння все ж є низькою не лише серед населення, а і серед окремих медпрацівників, тому не буде зайвим знову нагадати і наголосити:
  Виникає це важке харчове отруєння внаслідок споживання продукції, що містить отруту (або токсини) клостридії ботулінум. Цю бактерію та її спори можуть містити практично всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом або ж вмістом кишківника тварин, птахів, риб.
  Саме спори надзвичайно стійкі до дії хімічних та фізичних факторів: витримують кип’ятіння протягом п’яти годин, тривале висушування, глибоке заморожування, високі концентрації кухонної солі та оцту, спокійно переносять в’ялення, коптіння, стерилізацію в домашніх умовах і гинуть лише через тридцять хвилин автоклавування при температурі сто двадцять градусів Цельсія, яке під силу лише промисловим підприємствам.
    Виживши або вцілівши в товщі великого шматка домашньої копченої шинки, ковбаси, в’яленої, соленої риби, або ж під кришкою герметично закритої банки домашніх грибних, рибних, м’ясних або овочевих консервів (тобто, там де нема або дуже мало кисню), клостридія починає розмножуватись та виробляти токсини (або отруту).
    Найпідступнішим є те, що ані смак, ані запах, ані зовнішній вигляд продукту при цьому може не змінюватися!
   Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізованої допомоги та не ввести протиботулінічну сироватку, може наступити смерть від паралічу дихальних м’язів.
     Запам’ятайте:
   при підозрі у себе чи своїх рідних, знайомих хоча б кількох із зазначених симптомів – негайно звертайтесь до лікаря, акцентуючи увагу на появі характерних симптомів та вживанні вищеперелічених продуктів.
      Як же запобігти захворюванню?
     Будьте пильними:
  – Слід ретельно очищати продукти від ґрунту (якщо це гриби чи овочі), очищати від вмісту кишківника, грунту (якщо це риба чи м’ясо) та належно мити продукти, які готуються для консервування, соління, в’ялення, коптіння, запікання в домашніх умовах;
   – достатньо термічно обробляйте, додавайте необхідну кількість природних консервантів, дотримуйтесь технології приготування (зокрема, часу приготування та температури) при виготовленні продукції власноруч; . – для перестрахування готові консерви безпосередньо перед вживанням рекомендується піддати термічній обробці, оскільки отрута клостридії руйнується при кип’ятінні, смаженні, тушкуванні під кришкою;
  – жирні м’ясні консерви обов’язково кип’ятити не менше двадцяти- тридцяти хвилин, консервацію на зразок зеленого горошку, болгарського перцю можна проварити в каструлі у складі супу чи борщу; . – Не вживайте запліснявілі продукти, адже доведено, що наявність плісняви підсилює токсиноутворення клостридії.
  – не варто купувати домашню консервацію, солену, копчену, в’ялену рибну, грибну, м’ясну, овочеву продукцію в місцях стихійної торгівлі, на ринках, бо ця продукція була виготовлена «чужими руками» в домашніх чи непромислових пристосованих умовах.
   Дотримання цих елементарних правил допоможе Вам вберегтися від небезпеки, зберегти здоров’я та спокій.

Лікар з гігієни дітей та підлітків
Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу
ДУ «Хмельницький обласний лабораторний
центр МОЗ України»                                                                               Надія Канарчук

    У понеділок 16 липня близько 8 години ранку з інфекційного відділення міської лікарні у відділення організації епідеміологічних досліджень Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» надійшло термінове повідомлення на випадок Гострої кишкової інфекції у дворічної дитини. Випадок як належно був того ж дня розслідуваний як кишкова інфекція. Із епіданамнезу стало відомо, що дитина захворіла ще у середу 11 липня, коли з’явились нудота, блювота 3-4 рази на день, млявість, відсутність апетиту. Мама лікувала вдома дитину самотужки, але стан хворої погіршувався, підвищилась температура тіла, з’явились болі в животі. 14.07.2018 року батьки з дитиною звернулись у інфекційне відділення міської лікарні та були госпіталізовані з діагнозом ГКІ у стані середньої важкості. Мама анамнестично пов’язувала захворювання із вживанням домашньої сметани, привезеної від бабусі із с. Кудренці Кам’янець-Подільського району.
   З 15 липня, перебуваючи у інфекційному стаціонарі, у дитини з’явилась слабкість в нижніх кінцівках, а вже 16 липня дитина майже не ставала на ноги. Лікуючий лікар запідозрив у дитини гострий в’ялий параліч обох нижніх кінцівок. Після проведення певних досліджень та консультацій 17.07.2018 року близько 16 години нас було повідомлено про підозру на ГВП та дитина переведена в Хмельницьку інфекційну лікарню. Наразі проводяться дослідження на поліомієліт у вірусологічній лабораторії ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» з метою верифікації діагнозу або його відміни. Дитина була щеплена проти поліомієліту з порушенням календаря, останнє щеплення живою оральною поліомієлітною вакциною отримала 8 місяців тому.
    У осередку по місцю проживання проведена заключна дезінфекція, визначено коло контактних та їх імунний статус щодо поліомієліту. Серед контактних – 4 дітей, одна дитина не щеплена взагалі через відмову батьків. Щепленням за епідпоказами підлягає 2 дітей. У даний час проводиться робота по організації вірусологічного обстеження контактних на поліомієліт, проведення їм щеплень за епідпоказами та встановлено медичне спостереження. У осередку проведена роз’яснювальна робота. А в епідвідділенні кипить робота по оформленню належної документації стосовно даного випадку відповідно до діючого наказу МОЗ України № 96 «Про удосконалення заходів щодо попередження захворювань на поліомієліт в Україні» від 15.04.1998 року.

Завідувач відділення організації епідеміологічних
досліджень Кам’янець-Подільського міськрайонного
відділу ДУ «Хмельницький обласний
лабораторний центр МОЗ України»                                            А. Грицай

   За 6 місяців 2018 року у місті Кам’янець-Подільському та Кам’янець-Подільському районі спалахів інфекційних захворювань не зареєстровано.
   У червні поточного року по місту зареєстровано 75 випадків інфекційних захворювань, захворіло 43 дітей та 32 дорослих, що становить відповідно 57,3% та 42,7% від загальної кількості захворілих за місяць. Інтенсивний показник захворюваності складає 75,2 на 100 тис. населення. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року захворюваність по місту у червні 2018 року зменшилась у 1,3 рази за рахунок дитячого населення. В структурі інфекційної захворюваності превалюють інфекції кишкової (ГКІ, сальмонельоз) та крапельної (кір, інфекційний мононуклеоз, скарлатина та вітряна віспа) груп, питома вага яких складає відповідно 40,0% і 45,3% від усіх зареєстрованих випадків за місяць. Крім того реєструвались такі інфекції як Лайм-бореліоз – 7 випадків проти 2 у минулому році, Хронічні вірусні гепатити – 4 випадки проти 5 у минулому році.
   Зниження рівня захворюваності відбулось за рахунок кишкової групи інфекцій (з 50 випадків у минулому році до 30 випадків у поточному (-40%)) та крапельних інфекцій (захворюваність зменшилась на 21%). Епідрозслідування проведено у 100% випадків. Кишкові інфекції були пов’язані переважно з вживанням продуктів домашнього приготування, або ж придбаних на міському ринку, проте у 3-х випадках анамнестично встановлено зв’язок захворювання з вживанням продуктів придбаних в мережі продуктових магазинів та супермаркетів міста. Серед факторів передачі превалюють м’ясні продукти та овочі і фрукти – по 26,7%. З метою виявлення джерел інфекції було обстежено 11 контактних із домашніх осередків, організовано проведення заключної дезінфекції у 34 осередках інфекційних захворювань, з яких 2 на об’єктах епіднагляду. У 5-х осередках було відібрано на дослідження 6 зразків харчових продуктів, 5 зразків питної води та 40 змивів на патогенну та УП флору. Після проведення заключної дезінфекції відібрано 55 змивів на встановлення її якості.
   По Кам’янець-Подільському району за червень зареєстровано 26 випадків інфекційних захворювань, показник на 100 тис. населення становить 40,0, що у 1,4 більше ніж за червень 2017 року. Дітей захворіло 10 – 38,5%, дорослих – 16 (61,5%). Захворюваність збільшилась за рахунок як дитячого так і дорослого населення. За червень зареєстровано 2 випадки дизентерії, 12 ГКІ, 1 ехінококоз печінки, 6 випадків кору, 1 ХГС, 1 інфекційний мононуклеоз, 2 педикульоза та 1 вітряна віспа. Епідобстеження проведено у осередку гострого гастроентероколіту неуточненої етіології, який виник у санаторії «Дністер» смт. Стара Ушиця, де обстежено на носійство кишкових інфекцій 20 контактних, досліджено 23 зразки харчових продуктів, 5 зразків питної води та 90 змивів з об’єктів навколишнього середовища. В домашніх осередках обстежено 1 контактного, організована дезінфекція та проведена санітарно-освітня робота з контактними.

Завідувач відділення організації
епідеміологічних досліджень
ДУ «Хмельницький обласний
лабораторний центр МОЗ України»                       А.Грицай

   За даними МОЗ з початку 2018 року в Україні зареєстровано 46 випадків ботулізму з 53-а потерпілими, 4 з яких врятувати не вдалося.
   Не оминув ботулізм і Кам′янеччину. 20.06.18р. на лікарняне ліжко інфекційного відділення Кам′янець-Подільської ЦРЛ 59-річного чоловіка вклала консервована жирна свинина (топлена підчеревина), яка була виготовлена його власними руками, зберігалася в холодильнику протягом місяця.
  Отруєння проявилося через шість годин після вживання продукту (блювотою, розладами травної системи). Захворілий скаржився на різке погіршення зору, «туман» перед очима, «неслухняність» повік (т.я вони не хотіли відкриватись), значну сухість в роті, порушення ковтання, закрепи. В подальшому порушилась і вимова.
   Лише після введення протиботулінічної сироватки (трьох доз) та надання відповідної медичної допомоги стан потерпілого почав поліпшуватися.
Що ж являє собою ця хвороба та як її уникнути?
  Виникає це важке харчове отруєння внаслідок споживання продукції, що містить отруту (або токсини) бактерії – клостридія ботулінум. Ця отрута є одної із найсильніших в природі, за отруту гримучої змії вона активніша в сотні тисяч раз. Тому смертельна доза для людини дуже мізерна – всього 0,3 мікрограма.
    Клостридію та її спори можуть містити практично всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом або ж вмістом кишківника тварин, птахів, риб.
  Саме спори надзвичайно стійкі до дії хімічних та фізичних факторів: витримують кип’ятіння протягом п’яти годин, тривале висушування, глибоке заморожування, високі концентрації кухонної солі та оцту, спокійно переносять в’ялення, коптіння, стерилізацію в домашніх умовах і гинуть лише через тридцять хвилин автоклавування при температурі сто двадцять градусів Цельсія, яке під силу лише промисловим підприємствам.
   Виживши або вцілівши в товщі великого шматка домашньої копченої шинки, ковбаси, в’яленої, соленої риби, або ж під кришкою герметично закритої банки домашніх грибних, рибних, м’ясних або овочевих консервів (тобто, там де нема або дуже мало кисню), клостридія починає розмножуватись та виробляти токсини (або отруту).
   Найпідступнішим є те, що ані смак, ані запах, ані зовнішній вигляд продукту при цьому не змінюється!
   Захворювання (отруєння) розпочинається гостро: різко погіршується зір аж до неможливості читання, з’являється «туман» або «сітка» перед очима, можливе двоїння предметів, повіки перестають слухатись; з’являється значна сухість в роті, порушується ковтання, вимова, з’являються розлади дихання, все це може супроводжувати сильний головний біль, головокружіння, має місце діарея, болі в животі, можлива блювота.
   Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізованої допомоги та не ввести протиботулінічну сироватку, може наступити смерть від паралічу дихальних м’язів.
   Тому, при підозрі у себе хоча б кількох із зазначених симптомів – слід негайно звертатись до лікаря, акцентуючи увагу на появі характерних симптомів та вживанні вище перелічених продуктів.
   Як же запобігти захворюванню?
   Слід ретельно очищати продукти від ґрунту (якщо це гриби чи овочі), очищати від вмісту кишківника (якщо це риба чи м’ясо) та належно мити продукти, які готуються для консервування, соління, запікання в домашніх умовах. Для перестрахування готові консерви безпосередньо перед вживанням рекомендується піддати термічній обробці, оскільки отрута клостридії руйнується при кип’ятінні, смаженні, тушкуванні під кришкою.
   Жирні м’ясні консерви обов’язково кип’ятити не менше двадцяти тридцяти хвилин. Консервацію на зразок зеленого горошку, болгарського перцю можна проварити в каструлі у складі супу чи борщу.
   Доведено, що наявність плісняви підсилює токсиноутворення. . Громадянам важливо усвідомити, що не варто купувати домашню консервацію, солену, копчену, в’ялену рибну, грибну, м’ясну, овочеву продукцію в місцях стихійної торгівлі, на ринках, бо ця продукція була виготовлена «чужими руками» в домашніх чи непромислових умовах, а також ретельно очищати, достатньо термічно обробляти, додавати необхідну кількість природних консервантів при приготуванні зазначеної продукції власноруч.
   Підприємцям та підприємствам важливо проникнутись відповідальністю за дотримання технології приготування та гігієнічних вимог в процесі виробництва харчових продуктів. Адже, від цього залежить не лише здоров’я, а, інколи, і життя людини.

Лікар з гігієни дітей та підлітків                                                             Н.Канарчук
Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу

   Всього з 01.01. по 27.06.2018 року захворіло на кір в м. Кам’янець-Подільському – 51 особа, інтенсивний показник становить 51,1 на 100 тис. населення. Серед захворілих 22 дорослих та 29 дітей вікових категорій 0-1 рік -2, 1-4р – 10, 5-9р – 11 та 10-14 років – 5 15-17 – 1 дітей. Виникло 53 осередків – 38 домашніх (5 сімейних з 2-ма випадками, дві адреси, де тимчасово перебували 9 хворих циган, 32 домашніх осередки з 1-м випадком) та 15 об’єктів (ДНЗ№17 – 3 випадки, ДНЗ№18, ДНЗ№19, ДНЗ№1, ЗОШ №10, ЗОШ №1, НВК №9, ЗОШ с. Панівці – по 1-му випадку, 2 аптеки, Перинатальний центр, ПАТ «Преттель-кабель» – 2 випадки, ПДАТУ, Міська лікарня №1, військова частина А1884 -2 вип.).
   38 хворих – мешканці міста (19 дорослих та 19 дітей), 2 хворих мешкають у селах району, 2 – солдати строкової служби та інші 9 хворих – це діти ромської національності, які тимчасово перебувають на території міста.
   48 хворих лікувалися в стаціонарах ЛПЗ, 3-є хворих лікувалися амбулаторно. Епідрозслідування проведено у всіх випадках. Визначено межі осередків та коло контактних. Розгорнуто повний комплекс протиепідемічних заходів у домашніх осередках та організованих колективах. Активнодіючих осередків станом на 27.06.2018 року залишилось 3 домашніх осередки. Робота в цих осередках триває.
   Питома вага щеплених серед загальної кількості захворілих з початку року становить 19,6%. У 13 захворілих дорослих немає даних за щеплення, що становить 25% від усіх захворілих. Не щеплено 55% із усіх зареєстрованих хворих кором.
   В Кам’янець-Подільському районі з 01.01.2018 року по 27.06.2018 року зареєстровано 10 випадків кору, з яких 8 у червні, показник на 100 тис. населення становить 15,3. Захворіли 6 дорослих та 4 дітей вікових категорій 1-4 роки -2чол., 5-9 -1, 15-17 -1 дитина. Виникло 12 осередків – 10 домашніх та 2 об’єкта (ЗОШ с. Цвіклівці – вчитель, комірник в/ч №0480). 2 дітей лікувались амбулаторно, інші хворі – стаціонарно. В домашніх осередках проводився медичний нагляд за контактними та санітарно-роз’яснювальна робота. Станом на 27.06.2018р. активнодіючих осередки залишилось 9 (7 домашніх та 2 об’єкта). Робота в осередках триває. Питома вага щеплених серед загальної кількості захворілих з початку року становить 60,0%. У 1 захворілого дорослого немає даних за щеплення, що становить 10% від усіх захворілих. Не щеплено 30% із усіх зареєстрованих хворих кором.

Завідувачвідділення

організації епіддосліджень                                        А. Грицай

    За п’ять місяців 2018р., на Кам’янеччині, захворіло 23 особи на хронічний вірусний гепатит, в тому числі на вірусний гепатит В – 10 , на вірусний гепатит С – 13.
    Людина звертається за медичною допомогою в першу чергу при різких больових симптомах, які її хвилюють. Але у випадку, коли хвороба не сильно дошкуляє, хворий не хоче своєчасно звертатися до лікаря для встановлення діагнозу та проведення необхідних лабораторних досліджень. Ігнорування даних вимог призводить до вкрай негативних результатів, а саме, несвоєчасного встановлення діагнозу, призначення лікування та одужання хворого.
         Про хронічні гепатити не мало чуємо, проте актуальність даної хвороби не викликає сумнівів.
         У загальній структурі хронічних захворювань печінки на хронічний вірусний гепатит В припадає біля 10%. Але, коли ми говоримо про вірусний гепатит С, то розуміємо, що ситуація по даній нозології набагато серйозніша, тому що дане захворювання порівнюють із СНіДОМ.
     Діагностувати хронічні вірусні гепатити вчасно дуже складно. Протягом приблизно 10 років вірус може себе не проявляти. Проте чим раніше зробити діагностику організму, тим швидше можна полегшити симптоми, а при своєчасному встановленню діагнозу вилікуватись.
      Які ж симптоми хронічного вірусного гепатиту? А це – загальна слабкість, швидка втома, зниження працездатності, порушення сну, тупа ниюча біль під правим ребром, жовтяниця шкіри та слизових оболонок, кровоточивість ясен і т.д.
     Діагноз хронічного вірусного гепатиту встановлюється при довгостроковому поточному (понад 6 місяців) інфекційному процесі, який міг бути спричинений вірусами гепатиту В, С, Д і т.д. та наявності симптомів які підтверджують дане захворювання. З метою встановлення форми захворювання проводиться визначення маркерів вірусних гепатитів рядом досліджень.
       Необхідно зазначити, що хворі та перехворівши хронічним гепатитом. згідно діючого законодавства, знаходяться на довічному диспансерному обліку у інфекціоніста-гепатолога.
       Яка ж профілактика хронічних вірусних гепатитів?
 Основне завдання, як хворого, так і лікаря, полягає у виявленні малосимптомних форм вірусного гепатиту, проведенні повного комплексу лабораторних досліджень, призначенні адекватного лікування та контролю за реконвалісцентами. Хворі, які перенесли вірусні гепатити, повинні дотримуватись рекомендованої лікарем дієти та здорового способу життя.

Лікар-епідеміолог
Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу                               О. Керничний.

    Лабораторним дослідженням 18-21.06.18р. зразків річкової води з пляжів садиби «Дві ріки» с.Велика Слобідка, що на річці Мукша, садиби «Дністровська Рив’єра» с.Велика Слобідка, що на річці Дністер, бази відпочинку «Смотрич» с.Устя, що на річці Смотрич, табору Бакота с.Гораївка, що в Бакотській Затоці Дністра на санітарно-хімічні, санітарно-мікробіологічні, паразитологічні показники (відповідно до вимог додатку № 11 до «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів», затв. наказом МОЗ України від 19.06.1996 року № 173) констатовано, що санітарно-хімічні показники, санітарно-мікробіологічні показники в усіх зразках – в нормі, збудники інфекційних захворювань, яйця гельмінтів в зразках води з усіх пляжів не виявлені.
      Можна безпечно відпочивати та оздоровлюватись.

Лікар з гігієни дітей та підлітків
Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу
ДУ «Хмельницький обласний
лабораторний центр МОЗ України»                                Н.Канарчук

  За період з 01.06 по 15.06.2018 року у місті Кам’янець-Подільському та Кам’янець-Подільському районі спалахів кишкових інфекцій, ані в побуті, ані в організованих колективах не зареєстровано.
    За цей період в Кам’янець-Подільський міськрайонний відділ ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» загалом поступило 23 термінових повідомлення про випадки захворювань людей на кишкову інфекцію. Зокрема в м.Кам’янець-Подільському за меддопомогою звернулось 17 осіб, що становить показник 17,04 на 100 тис. міського населення, із них 10 дітей та 7 дорослих. По віковій структурі переважають діти 5-9р. Серед захворілих, на основі лабораторних досліджень у 2-х випадках серед міського населення встановлено діагноз сальмонельозу (1 дорослий та 1 дитина). Факторами передачі в даних випадках послугували м’ясні домашні продукти. Всі інші фактори передачі, в основному не миті ягоди, овочі та молочні продукти, що придбані на стихійних ринках.
    В Кам’янець-Подільському районі, за цей період зареєстровано 5 хворих, що складає показник 7,6 на 100 тис. населення району, із них 2 дітей та 3 дорослих. Факторами передачі є м’ясні продукти, які зберігались вдома з порушенням температурного режиму.
  За аналогічний період травня місяця 2018р. загалом реєструвалось 32 випадки захворювань на кишкові інфекції серед населення міста та району.
   У всіх осередках кишкових інфекцій проведено дезінфекційні заходи та санітарно-просвітницьку роботу, щодо їх профілактики.

Помічник лікаря-епідеміолога
Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу
ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров’я України»                   Л.Миронюк

   Гриби – це дарунок лісу і особливої уваги заслуговують вищі гриби – макроміцети, до яких відносяться їстівні гриби, що можуть задовольняти самих вибагливих знатоків блюд, і ядовиті, що можуть привести до отруєння, а іноді й смерті.
   Збір грибів – це цікаве заняття, яке привертає нас до тайн природи, заводить у світ лісу повний загадок, радості, пошуку і зустрічі з невідомим. Але на жаль не всі знають «в обличчя» їстівні і отруйні гриби. Тому слід бути уважними при збиранні грибів і збирати тільки ті, в яких ви впевнені. Прикро, що багато людей роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду.
  Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
       Основні причини отруєння:
– вживання отруйних грибів;
– неправильне приготування умовно-їстівних грибів;
– вживання грибів двійників, що внаслідок мутації стали отруйними;
– збирання невідомих вам грибів;
– збирання грибів поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
     Первинні симптоми отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів. Біль з настанням нудоти повторюється декілька разів, знижується артеріальний тиск, появляються судоми та симптоми серцево-судинної недостатності, а смерть настає на 5-10 день після отруєння.
     Перша допомога при отруєнні грибами:
– викличте швидку медичну допомогу;
– не очікуючи її прибуття промийте шлунок (випийте 5-6 склянок води і надавіть на корінь язика, щоб викликати блювоту);
– прийміть активоване вугілля (5-8) пігулок після промивання;
– після чого випийте міцний чай, відновивши тим самим водно-сольовий баланс;
– покладіть на живіт і ноги грілку.
  Промивання бажано зробити всім, хто разом з потерпілим вживав гриби. Не можна займатись самолікуванням: вживати будь-які ліки та їжу, а також алкогольні напої – це може прискорити всмоктування токсинів.
 Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятувати своє життя та життя іншим, залежить від своєчасного надання першої допомоги. Краще назбирати неповний кошик, але добре знайомих, яких ви знаєте «в обличчя» грибів, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи і життя своєї родини, та своє власне життя.

Бактеріолог
Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу
ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров’я України»                                   С.Грек

    Всього з 01.01. по 31.05.2018 року захворіло на кір в м. Кам’янець-Подільському – 44 особи, інтенсивний показник становить 44,1 на 100 тис. населення. Серед захворілих 18 дорослих та 26 дітей вікових категорій 0-1 рік -2, 1-4р – 10, 5-9р – 10 та 10-14 років – 4 дітей. Виникло 46 осередків – 31 домашній (5 сімейних з 2-ма випадками, дві адреси, де тимчасово перебували 9 хворих циган, 24 домашніх осередків з 1-м випадком) та 15 об’єктів (ДНЗ№17 – 3 випадки, ДНЗ№18, ДНЗ№19, ДНЗ№1, ЗОШ №10, ЗОШ №1, НВК №9, ЗОШ с. Панівці – по 1-му випадку, 2 аптеки, Перинатальний центр, ПАТ «Преттель-кабель» – 2 випадки, ПДАТУ, Міська лікарня №1, військова частина А1884 -2 вип.).
   32 хворих – мешканці міста (16 дорослих та 16 дітей), 1 дитина мешкає в селі Панівці, 2 – солдати строкової служби та інші 9 хворих – це діти ромської національності, які тимчасово перебувають на території міста.
  41 хворий госпіталізований в лікувальні заклади, 3-є хворих лікувалися амбулаторно. Епідрозслідування проведено у всіх випадках. Визначено межі осередків та коло контактних. Розгорнуто повний комплекс протиепідемічних заходів у домашніх осередках та організованих колективах. Активнодіючих осередків станом на 31.05.2018 року залишилось 9 домашніх та 6 об’єктів. Робота в цих осередках триває.
    Питома вага щеплених серед загальної кількості захворілих з початку року становить 13,6%. У 11 захворілих дорослих немає даних за щеплення, що становить 25% від усіх захворілих.
   В Кам’янець-Подільському районі з 01.01.2018 року по 31.05.2018 року зареєстровано 2 випадки кору у дітей вікової категорії 1-4 роки, показник на 100 тис. населення становить 3,0. Захворіли неорганізовані діти, 1 дитина пролікована амбулаторно, інша – стаціонарно. В домашніх осередках проводився медичний нагляд за контактними та санітарно-роз’яснювальна робота. По селах Лисогірка та Панівці виведені імунні прошарки.

Завідувач відділення організації
епідеміологічних досліджень                                      А. Грицай

Loading...