Чемеровецьке районне лабораторне відділення

ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України"

Чемеровецьке районне лабораторне відділення

  Протягом свого життя кожна людина деякими інфекціями хворіє неодноразово, інші ж переносить всього один раз, так як до них виробляється стійкий імунітет. Хворіє людина подібними інфекціями частіше в дитинстві. До однієї з таких хвороб відноситься вітрянка.
    Вітрянка – інфекційна хвороба, яка вражає дітей і дорослих, інша назва хвороби – «вітряна віспа». Зустрічається вітрянка переважно серед дитячого населення. Більшість дітей переносять вітрянку, відвідуючи організовані дитячі установи (дитячий сад, школа).
   Збудником вітрянки є один з вірусів герпесу. Після хвороби виробляється стійкий імунітет. Менше 3% людей хворіють на вітрянку повторно. Вірус дуже летючий.
 Заразитися на вітрянку дуже просто. Достатньо лише просто поспілкуватися з хворим вітрянкою або побути з ним в одному приміщенні. При розмові, чханні і кашлі збудник виділяється з організму. Завдяки своїй летючості, він швидко поширюється серед сприйнятливих до нього людей. Контактним шляхом заразитися теж можна, але набагато рідше. Вірус проникає в тіло людини через слизові оболонки дихального тракту. При ураженні шкіри утворюються бульбашкові висипання. При важких формах хвороби елементи висипань можуть бути не тільки на шкірних покривах і видимих слизових, але і на слизових дихального і травного трактів, сечовивідних шляхів, кон’юнктиви і ін. Навіть після того, як хворий одужав, вірус залишається назавжди в людському організмі. Він «дрімає» в спінальних нервових гангліях. У більшості людей він більше ніколи не дасть знати про себе, у деяких проявляється у вигляді оперізуючого лишаю.
   По тяжкості симптомів вітрянка може протікати в різних формах: легкій, середній і важкій.
  Інкубаційний період вітрянки (прихований період) триває від 11 днів до 3 тижнів. В середньому цей час триває близько двох тижнів. В останній день інкубаційного періоду при вітрянці хворий стає заразним, хоча у нього ще немає видимих висипань.
    Типовий висип вітрянки є одним з головних і перших ознак вітрянки. Висип має свої особливості і характеризується стадійністю процесу. Приблизно протягом тижня відбувається підсипання нових елементів.
  Температура тіла при вітрянці практично завжди підвищується. У деяких дітей вона підвищується незначно, у інших досягає високих значень. Температура при вітрянці має таку особливість: вона має хвилеподібний перебіг, піднімається з появою нових висипань. Висип з’являється або ж одночасно з підйомом температури, або ж через кілька годин після її підвищення. Крім підвищеної температури при вітрянці часто бувають інші ознаки інтоксикації. До них відноситься млявість, дратівливість, поганий апетит, сонливість. Іноді буває блювота на тлі високої температури.
  Діти з діагнозом «вітряна віспа» лікування, як правило, отримують в домашніх умовах. Хворим призначається загальний режим. Ті, хто хворі важкими або ускладненими формами повинні бути госпіталізовані в стаціонар.
При вітрянці існують певні правила, яких слід дотримуватися в осередку хвороби. На контактних осіб, які не хворіли на вітрянку, накладається карантин. Карантин встановлюється на 10 днів, починаючи з 11 дня з моменту їх останнього спілкування з хворим. Деяким дітям з групи ризику, які були в контакті з хворим на вітрянку, показано введення імуноглобуліну.
    Щеплення від вітрянки хоч і є надійним способом захисту від цієї хвороби, але у нашій країні вона робиться за епідемічними показаннями або за бажанням пацієнта. Більшість лікарів сходяться на думці, що масово щеплять дітей від вітрянки не потрібно.
   Вітрянка у дорослих зустрічається набагато рідше, так як більша частина населення переносить інфекцію в дитинстві. Однак будучи дорослим складно уникнути зустрічі з вірусом вітряної віспи. Так, у багатьох дорослих зараження вітрянкою походить від власних дітей. Вітрянка у дорослих характеризується більш тяжким перебігом в порівнянні з дітьми. Вітрянка в період вагітності може викликати зараження малюка.
  За 7 місяців поточного року в Чемеровецькому районі зареєстровано 25 випадків вітряної віспи (60,4 на 100 тис.нас.), що є на рівні відповідного періоду 2017 року, в тому числі 21випадок серед дитячого населення. По вікових категоріях :1-4 роки – 6 випадків, 5-9 років -9випадків,10-14років – 4випадки, 15-17років – 2 випадки. Серед організованих колективів випадки захворювання на вітряну віспу реєструвалися в Чемеровецькому медичному коледжі – 1 випадок. Чемеровецькому НВК №1 – 1 випадок , Кутковецька ЗОШ -1випадок ,Закупненська ЗОШ – 1 випадок, Вівсянська ЗОШ- 1 випадок, Свіршковецька ЗОШ-6 випадків, ДНЗ «Сонечко» с .Жердя- 1випадок,ДНЗ«Колобок»с.Кугаївці-5випадків.

Помічник лікаря-епідеміолога Чемеровецького
районного лабораторного відділення
ДУ « Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»                                    Ковцун-Момот В.В.

      Не справившись поки що як належно із епідемією в Україні із захворюваністю населення на кір, на який захворіло 25 854 людини, в тому числі 15 405 дітей та 10 459 дорослих, включаючи і 13 захворівших на кір в нашому районі ймовірно прогноз відомого лікаря-педіатра Євгена Комаровського, який сказав що «кір це квіточки, а ягідки, маючи на увазі дифтерію ще попереду» може стати реальністю. В Україні із нового року вже зареєстровано 4 випадок дифтерії в Чернігівській області, де захворів 11-річний хлопчик, стан якого важкий, введена протидифтерійна сироватка, знаходиться в реанімації.
   Збільшення випадків очікується вже в поточному році. Ситуація буде набагато важчою ніж з кором.
   Це є результатом антивакцинального руху на протязі останніх років.
   Дифтерія – це гостра бактеріальна інфекція. Збудник дифтерії – паличкоподібна бактерія, шлях передачі – повітряно-крапельний. Іноді факторами передачі можуть стати забруднені руки та об’єкти зовнішнього середовища (предмети побуту, іграшки, посуд, білизна).
   Ворота інфекції – слизові оболонки ротоглотки, рідше – носа і гортані, ще рідше – кон’юнктива ока, вуха, статеві органи, шкіра.
Інкубаційний період триває від 2 до 10 днів. Клінічна симптоматика включає в себе гострий початок, підвищення температури тіла до високих меж, яка зберігається на протязі 2-3 днів, головний біль, нездужання, зниження апетиту, блідість шкіри, тахікардія, при ураженні гортані, трахеї і навіть бронхів розвивається дифтерійний круп, явища інтоксикації, утруднення дихання, тощо.
  При відсутності лікування можуть бути ускладнення – інфекційно-токсичний шок, міокардит, моно- і поліневрити, включаючи ураження черепних і периферичних нервів, ураження надниркових залоз, токсичний нефроз, тощо.
   Лікування включає в себе обов’язкове введення антитоксичної протидифтерійної сироватки, без неї в 50 % негативний результат. Навіть із введенням сироватки смертність становить 10-15% хворих. Поряд із цим необхідно введення великої кількості медичних препаратів в залежності від форми дифтерії.
Основним методом профілактики була, є і ще довго буде імунопрофілактика. При дифтерії складно, навіть у разі масової імунізації швидко виробити імунітет. Належний ефект дасть тільки щеплення, починаючи з дитинства та продовжуючи ревакцинації в дорослому віці.
   Схема імунізації дітей передбачає імунізацію вакциною АКДП починаючи з 3 місяця життя (вакцинують тричі з інтервалом 30-40 днів), потім через 12 місяців ревакцинація, далі ревакцинації в 6-7, 11-12 і 16-17 років.
   Для щеплень дорослих застосовують вакцину АДП-М в формі планової імунізації кожні 10 років до 56 років включно.
  Належного ефекту вакцинації можна досягти тільки при охопленні 95% підлягаючого контингенту.
   Це єдиний варіант захиститися від дифтерії. Якщо ж з якихось причин щеплення в дитячому віці не проведено або проведено із порушенням календаря щеплень то навіть щепившись в дорослому віці 1 раз в 10 років гарантованого імунітету не буде.
   Процесом вакцинації, її плануванням, проведенням, реєстрацією займаються медичні працівники педіатричного, терапевтичного, на тепер профілю сімейної медицини. Саме вони повинні в обов’язковому порядку сповіщати як батьків дітей так і дорослих про дату і час щеплення, в разі відмов від щеплень в медичній документації мають бути відповідні записи за підписами відмовників.
   В нашому районі значна кількість відмовників від щеплень дітей, великий прошарок не щеплених дорослих.
  В зв’язку із серйозністю ситуації щодо дифтерії Чемеровецьке районне лабораторне відділення ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» звертається як до медичних працівників району в обов’язки яких входить проведення імунізації населення, так і до всього населення району віднестися надзвичайно серйозно до проведення щеплень.
   Відомий вислів, що «хворобу легше запобігти, ніж її лікувати» актуальний саме для цієї ситуації.
   Радимо кожному громадянину особисто поцікавитись станом своїх щеплень та своїх дітей в відповідних медичних закладах і провести необхідні щеплення при їх відсутності. Повірте, це єдиний вихід із ситуації.
  Необхідні вакцини не тільки від дифтерії а й від інших інфекційних хвороб в медичних установах є, щеплення проводяться безкоштовно.
    Бережіть своє здоров’я!

Завідувач Чемеровецьким районним лабораторним
відділенням ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»       В. Мазур

    Через надзвичайно сприятливі погодні умови теперішнього літа для грибів їх урожай в цьому році надзвичайно рясний. Це стосується і Чемеровецького району, де ще поки що збереглися лісові масиви багаті на гриби. За світловий день любителі «тихого полювання» можуть зібрати не один кошик або відро різного виду грибів.
  Однак поряд із отриманням задоволення від збирання грибів можна очікувати і отруєння ними при ігноруванні правил щодо їх збирання, зберігання, приготування та вживання.
  За минулий 2017 рік в районі 1 особа отруїлася грибами, в теперішньому році поки що випадків отруєнь не зареєстровано.
  Основними причинами отруєння грибами є споживання отруйних грибів; неправильне приготування умовно їстівних; споживання старих або зіпсованих їстівних; споживання грибів, котрі мають двійників або змінилися в наслідок мутації; споживання грибів, зібраних в екологічно неблагополучних місцях. Ознаки отруєння: нудота, блювання, біль в животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси. Первинні ознаки отруєння з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від їхнього виду, кількості з’їденого, віку та стану здоров’я людини.
   При отруєнні грибами негайно викликайте швидку медичну допомогу.
   Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях, особливо уникайте придбання грибів на стихійних ринках, збирайте та купуйте лише ті гриби, про котрі вам добре відомо, що вони їстівні. Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Якщо є змога, перевірте гриби на радіоактивність. Не збирайте гриби, котрих не знаєте, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення, оточене плівкою. Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі. Не беріть пластинчасті гриби – отруйні маскуються під них. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями у різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності. Не куштуйте сирі гриби на смак.
  Гриби підлягають кулінарній обробці у день збирання. Прокип’ятіть гриби 7-10 хв. у воді, відвар злийте. Лише після цього їх можна варити або смажити. Ніколи не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Деякі гриби містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, зате у взаємодії з алкоголем викликають бурхливе отруєння. Значна кількість грибів котрі досі вважались їстівними, містить мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх кілька днів поспіль – також може статися отруєння.
   Мариновані й солоні гриби також бувають уражені паличкою ботулізму. Відмити їх від землі та піску через особливу будову плодового тіла практично неможливо, отже неможливо і звільнити від спор ботулізму. Ліпше гриби не закривати герметично у банки, а солити у невеликих ємкостях у кислому маринаді з додаванням кухонної солі.
   Гриби, засолені в ємкостях, треба перед вживанням промивати водою, і для них має бути приготовлений новий маринад.
Доброго Вам здоров’я.

Помічник лікаря-епідеміолога Чемеровецького
районного лабораторного відділення
ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»                 Ковцун-Момот В.В.

   Серед інфекцій, які широко розповсюджені по всьому світі, кишкові інфекції займають особливе місце. Немає жодної держави, де б не зустрічались такі захворювання як дизентерія, ентероколіти, сальмонельоз, черевний тиф, та інші. На одній і тій же території різні інфекції мають різне розповсюдження. Якщо з року в рік спостерігається не висока захворюваність черевним тифом та паразитозами, то більш розповсюджується дизентерія, сальмонельози, ентероколіти. Дана захворюваність має певну сезонність та враження вікової структури людей. Особливу небезпеку кишкові інфекції можуть спричинити маленьким дітям, людям похилого віку та ослабленим організмам.
   Джерелом інфекції при гострих кишкових захворюваннях є хвора людина. Особливо небезпечні хворі, які перенесли захворювання в легкій „стертій” формі, я також бактеріоносії – люди, які перенесли хворобу, або практично здорові, які виділяють збудників захворювання, але самі не хворіють. При сальмонельозах джерелом захворювання можуть бути домашні тварини та птиця.
    У випадку, коли хворий або бактеріоносій не додержується правил гігієни, він може брудними руками перенести мікроби кишкових інфекцій на предмети домашнього побуту: рушник, посуд і т.п. Здорова людина, користуючись ними, забруднює свої руки, і не помивши перед їдою, заносить мікроби в рот. Діти заражаються особливо через звички тримати пальці, або іграшки в роті. Руки частіше всього забруднюються при відвідуванні туалету. Мікроби з брудних рук попадають на харчові продукти, посуд.
  Якщо грунт присадибних ділянок збагачують не обеззараженими нечистотами, овочі забруднюються збудниками кишкових інфекцій. Особливо небезпечні салат, огірки, помідори, які не підлягають термічній обробці.
   Особливо сприятливим середовищем не тільки для вживання, але і для розмноження черевнотифозних та інших кишкових бактерій являються молоко і молочні продукти, різні харчові півфабрикати.
    З рук хворих, бактероносіїв, або тих хто доглядає за хворими бактерії можуть попасти в молоко та молочні продукти.
    Особливо небезпечно, якщо носієм інфекцій стають працівники харчоблоків, продавці продуктових товарів, молокозаводів, працівники дитячих організованих колективів, тощо.
   Одним з важливих факторів розповсюдження кишкових інфекцій є вода забруднена кишковими бактеріями.
  Найчастіше зараження відбувається через вживання забрудненої води нечистотами, які змиваються із ґрунту дощами. Ливневі води розмивають туалети, септики, а нечистоти попадають в криниці, ставки, несправна магістраль водогону. Тому можна заразитися дизентерією, черевнотифозними інфекціями при вживанні не кип’яченої води для пиття, миття посуду, овочів і фруктів, при купанні у відкритих водоймищах.
 Важливу роль в розповсюджені кишкових інфекцій відіграють мухи. Перелітаючи із туалетів, сміттєвих контейнерів в житлові приміщення – сідають на предмети побуту та харчові продукти і при цьому забруднюють все мікробами.
  Джерелом інфекцій при захворюванні на сальмонельоз являються не тільки люди, а і тварини (свині, худоба, собаки, коти, водоплаваючі свійські та дикі птахи). Зараження проходить при вживанні м’яса, риби, молочних продуктів, а також яєць гусей, качок і курей, які заражені збудником сальмонельозу.
   Забруднення, або інфікування м’яса відбувається в процесі забою і розробки туші тваринного бактероносія, якщо були порушені санітарно-ветеринарні правила.
  Найбільшу небезпеку представляють вироби із фаршу, варені ковбаси, холодець. Заражені продукти не змінюють зовнішнього виду, кольору, запаху, смаку.
    Не зважаючи на той факт що за 6 місяців 2018року в порівнянні з аналогічним періодом 2017року захворюваність на гострі кишкові інфекції в Чемеровецькому районні знижена(9 випадків за 6 місяців 2018року проти 22 випадків в 2017році),захворюваність на сальмонельозні інфекції збільшена(3 випадки сальмонельозу за 6 місяців 2018року проти 2 випадків в 2017році).
   Ніхто не застрахований від банального випадку захворіти на кишкові інфекції при проведенні весіль, іменин, поминальних обідів, тощо, із 5 осіб які брали участь у поминальному обіді при спалаху сальмонельозу в смт. Ярмолинці три жителі Чемеровецького району захворіли саме на сальмонельоз.

    Для запобігання цих недуг слід дотримуватись ряду правил:
1. Не купляти харчові продукти , в т. ч. овочі та фрукти поза ринком, магазином.
2. Додержуватись правил особистої гігієни і перш за все миття рук з милом перед їдою, після повернення з роботи з ринку, магазину, після туалету. Особливо це стосується осіб, які доглядають хворих кишковими інфекціями, або самі являються носіями таких інфекцій.
3. Страви, які перед вживанням не підлягають прожарюванню або проварюванню (холодець, заливні страви) зберігатись повинні тільки в холодильнику при температурі не вище +8°.
4. Сирі продукти і готову їжу зберігайте в різному посуді.
5. Обов’язково мийте овочі і фрукти перед вживанням.
6. В кухні повинна бути взірцева чистота. Для сміття та відходів їжі необхідно мати окремий закритий посуд. Кухонний інвентар (м’ясорубки, ножі, посуд) після обробітки сирих продуктів необхідно ошпарювати кип’ятком.
7. Яйця водоплаваючих птахів (гусей, качок) використовуйте тільки для приготування виробів із тіста.
8. Не вживайте воду для миття із забруднених і невпорядкованих криниць, криниць, які розміщенні поблизу надвірного туалету, вигрібної ями, а також з відра загального користування, воду із ставка тощо.
9. В місцях масового відпочинку, на вокзалах для вживання прохолодних напоїв користуйтеся посудом одноразового використання.
10. Не забувайте прибрати місце після відпочинку на природі, особливо залишки харчових продуктів та використаного посуду.
11.Широко використовуйте усі можливі методи для боротьби з мухами. При цьому не забувайте читати інструкцію застосування придбаного вами засобу для дезінсекції.
12. Не займайтесь самолікування, особливо маленьких дітей . Довіряйте порадам лікаря.
    Не забувайте, що легше попередити недугу ніж лікувати.

Помічник лікаря-епідеміолога Чемеровецького
районного лабораторного відділення
ДУ « Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»                                   Ковцун-Момот В.В.

    У життєдiяльностi людини повітря є одним з головних продуктів споживання і основною умовою існування. Адже без їжі вона може обходитись 5 тижнів, без води – 5 днів, а без повітря – 5 хвилин.
       Стан атмосферного повітря в Україні зазначається як незадовільний, а у деяких регіонах – вкрай загрозливий. Близько 20 відсотків забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферу стаціонарними джерелами, є мутагенами і несуть загрозу здоров’ю не тільки нинішнього, а й наступних поколінь.
         Оцінюючи розміри шкоди для здоров’я, необхідно брати до уваги, що хімічне забруднення атмосферного повітря, по-перше, знижує адаптаційні можливості організму і, як наслідок, стійкість до негативних чинників іншої етіології, по-друге, підвищує рівень захворюваності, насамперед органів дихальної системи, і, по-третє, негативно впливає на рівень смертності населення.
     Основними забруднюючими речовинами є оксиди вуглецю, азоту, діоксиди сірки, аміак, феноли, формальдегід, бензапірен.
  Фахівцями санітарно-гігієнічної лабораторії Чемеровецького районного лабораторного відділення, згідно плану моніторингових досліджень, щоквартально проводяться дослідження стану забруднення атмосферного повітря на території смт. Чемерівці в місцях найбільш ймовірного забруднення від викидів автотранспорту на вміст діоксиду азоту, діоксиду сірки, фенолу, формальдегіду та пилу.
    За результатами досліджень перевищень гранично-допустимих концентрацій даних речовин в атмосферному повітрі не зафіксовано. Інформації з протоколами результатів досліджень було направлено на адреси голови Чемеровецької селищної ради та голови районної державної адміністрації.
   Окрім того, було укладено договір з комунальним підприємством “Комунсервіс” Чемеровецької селищної ради і проведено лабораторні дослідження атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони полігону для твердих побутових відходів на вміст аміаку, пилу, діоксиду азоту та сірки в смт. Закупне. Перевищень гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі на межі санітарно- захисної зони не виявлено.
           Результати проведених досліджень надаються замовнику.

Лікар-лаборант-гігієніст Чемеровецького
районного лабораторного відділення
ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»                                            Полудняк О.

   Питна вода – це харчовий продукт, що конче потрібен для щоденного споживання. У зв’язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров’я людини.
   Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна, в іншому разі – вода може спричинити низку хвороб.
   Забруднити питну воду можуть весняні паводки, дощі, танення снігу, ґрунтові, стічні води, різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві.
  Небезпеку на даний період становить вода з високим рівнем нітратів, особливо для малюків віком до трьох років, з якої при приготуванні сумішей для дитячого харчування може бути отруєння нітратами та виникати захворювання «метгемоглобінемія».
  На жаль, вміст нітратів у воді криниць з кожним роком збільшується. Ця тенденція притаманна і криничній воді населених пунктів Чемеровецького району. Погіршує ситуацію і вкрай незадовільне відношення як органів самоврядування так і окремих громадян до належної експлуатації криниць, особливо їх вчасну очистку, належне облаштування.
 Впродовж 2018 року санітарно-гігієнічною лабораторією Чемеровецького районного лабораторного відділення проведено дослідження 35 проб води з криниць, з яких у 80% випадків (28 проб) виявлено перевищення гранично-допустимих концентрацій нітратів ( від 110 до 280 мг/дм3) при нормі до 50 мг/дм3.
  Так, в селі Гусятин з 5 відібраних проб води всі 5 містять нітрати в межах 136-180 мг/дм3 , в селі Вільхівці з 5 відібраних проб у 4 пробах вміст нітратів в межах 130-250 мг/дм3 , в селі Чорна з 5 проб в 4 пробах нітратів від 115 до 170 мг/дм3, в смт. Чемерівцях з 10 досліджених зразків у 7 випадках вміст нітратів перевищує гранично-допустиму концентрацію в 2-4 рази (110-200 мг/дм3), в смт Закупне з 10 проб у 8 випадках вміст нітратів складає 150-280 мг/дм3 .
 Результати даних досліджень надані керівникам органів самоврядування, відповідна інформація надіслана на адреси районної державної адміністрації та районної ради.
   В районній газеті «Нове життя» № 21 від 25 травня 2018 року розміщена стаття завідувача Чемеровецьким районним лабораторним відділенням В. Мазура «Вода – джерело здоров’я», в якій висвітлена дана проблема.

Лікар-лаборант-гігієніст Чемеровецького районного
лабораторного відділення ДУ «Хмельницький обласний
лабораторний центр МОЗ України»                                 О. Полудняк

     З початку 2018 року в Чемеровецькому районі зареєстровано 12 випадків захворювань на кір, з них 10 підтверджено лабораторно – 1 дитина і 9 дорослих осіб.
  В травні місяці захворіло 5 осіб, всі діагнози підтверджені лабораторно. Інтенсивний показник становить 12,0 на 100 тис. населення.
     Захворювання на кір зареєстровано в с. Вівся – 3 випадки та по 1 випадку в селах Івахнівці, Чорна, Черче, Ямпільчик, Кормильче, Жердя і смт. Чемерівці.
   В 5 випадках хвороба була завезена з інших регіонів України та області – м. Київ, м. Тернопіль, м. Кам’янець – Подільський та м. Хмельницький.
  З усіх хворих одна дитина не щеплена проти кору через протипокази та відмову батьків, двоє щеплені одноразово, шестеро отримали по два щеплення і в однієї особи дані про щеплення відсутні.
  В вогнищах інфекцій проведені всі необхідні протиепідемічні заходи, по населених пунктах виведені імунні прошарки, проводяться щеплення проти кору згідно календаря щеплень.

Завідувач Чемеровецького районного
лабораторного відділення                                          В. Мазур

     За 4 місяці поточного року в Чемеровецькому районі зареєстровано 40 випадків захворювання на скарлатину (інтенсивний показник становить 96,7 на 100 тис. населення), 85% з них – дитяче населення, за аналогічний період 2017 року було всього 3 випадки серед дітей.

   По вікових категоріях захворюваність становить: 1-4 роки – 5 випадків; 5-9 років – 21 випадок, 10-14 років – 5 випадків, 15-17 років – 3 випадки, серед дорослих – 6 випадків. З усіх випадків 33 зареєстровано в організованих колективах: Чемеровецький НВК №1 «ЗОШ I-III ступенів, ліцей та МНВК» – 17 випадків; Кугаєвецька ЗОШ І-ІІІст. – 4 випадки, Зарічанська ЗОШ І-ІІІ ст. та Хропотівська ЗОШ І-ІІ ст. – по 1 випадку, смт Чемерівці ДНЗ «Дзвіночок» та ДНЗ «Червона калина» – по 4 випадки, ДНЗ «Колобок» с. Кугаївці та ДНЗ «Сонечко» с. Андріївка по 1 випадку. Захворювання протікає не спалахами, а у вигляді поодиноких випадків.

     У вогнищах проведено ряд необхідних протиепідемічних заходів.

     Що треба знати про скарлатину?

   Скарлатина – це інфекційне захворювання, що викликане ß-гемолітичним стрептококом. Характеризується поєднанням загальної інтоксикації, лихоманки, запаленням мигдалин та дрібноточковим висипом.

  Хвороба виникає найчастіше у дітей. Після одужання в них формується пожиттєвий імунітет. Повторні випадки захворювання спостерігаються рідко, всього у 2- 4 % випадків.

   Скарлатина може виникати у людей, які схильні до хронічних захворювань мигдалин і гортані, у яких слабка імунна система. Крім цього, скарлатина небезпечна ускладненнями, серед яких – ангіна, ревматизм, хронічний тонзиліт та інші.

     Інфікування відбувається трьома шляхами:

   Повітряно-крапельний. Найбільш поширений – 97% від усіх випадків. Бактерії потрапляють до організму пацієнта при вдиханні аерозолю зі збудником, який виділяється хворими під час кашлю чи чхання.

   Контактний. Стрептокок передається через предмети побуту та догляду (іграшки, рушники, перев’язувальний матеріал та ін.)

  Аліментарний (харчовий). Дитина заражається через продукти харчування.
Джерелом може стати будь-яка людина, що хворіє на стрептококову інфекцію, а також латентний носій. При потраплянні в дихальні шляхи збудник виділяє продукти своєї життєдіяльності викликає лихоманку, некроз, набряк, імуносупресію і алергізацію. При цьому уражуються серцево-судинна, нервова, ендокринна системи, шкіра та інші органи.

    У дітей, що перехворіли на скарлатину, в подальшому виникає нечутливість до токсину Діка, тому хвороба їм не загрожує. Профілактичні щеплення від даної хвороби не проводяться.

   Скарлатина має різні варіанти розвитку, що залежать від механізму передачі. У більшості випадків реалізується повітряно-крапельний шлях, тому виникає фарингеальна форма. Стрептокок проникає через слизову оболонку верхніх дихальних шляхів, де запускається патогенез хвороби зі всіма характерними проявами.

   У рідкісних випадках інфікування здійснюється через ранову поверхню, легені і травну систему. Тут має місце екстрафарингеальна форма.

   У залежності від ступеня тяжкості виділяють легку, середню, тяжку та септичну форму.

   Для цього захворювання характерний інкубаційний період, що триває від одного дня до тижня. До симптоматики скарлатини відносять: підвищення загальної температури тіла до 40 градусів, дуже сильний біль у горлі, погане загальне самопочуття, головний біль, слабкість, озноб, поява характерного висипу через кілька годин, біль у кишечнику і шлунку, інтоксикація, збільшення мигдалин, гнійні пробки, кінчик і краї язика набуває червоного кольору, язик набуває малинового кольору, шкіра покривається червоними невеликими крапками, а через тиждень починає лущитися.
   Скарлатина – це підступне захворювання, яке може давати цілий ряд ускладнень. Стрептокок, що викликає скарлатину, може завдавати істотної шкоди людському організму, причому для нього характерною рисою є те, що він тривалий час може не давати ніяких ознак.

   Ускладнення після скарлатини проявляються порушенням роботи імунної, кровоносної та нервової системи, появою фарингітів, отитів, синуситів, порушенням роботи нирок, печінки, виникненні патології серця.

   Навіть після повного одужання, через деякий час у людини, що хворіла на скарлатину, можуть проявитися такі смертельно небезпечні патології як: ураження серцевих клапанів, судин головного мозку, суглобів та нирок.

   Надзвичайно важливо під час лікування скарлатини дотримуватися суворого постільного режиму і всіх рекомендацій лікаря.

   Найважливішими профілактичними заходами є раннє виявлення та ізоляція хворих, карантин, який встановлюють у квартирі, в дитячих закладах, де був випадок захворювання.

   Діти, які були в контакті з хворим, протягом 7 днів після контакту не повинні відвідувати дитячі заклади. Заходи, які проводяться в колективі направлені на попередження заносу скарлатини в дитячі заклади. Для цього необхідно правильно організувати роботу медперсоналу і щоденно під час прийому оглядати дітей (шкіра, зів), вимірювати температуру.

   Особливу увагу слід приділяти виявленню атипових і стертих форм, оскільки епідеміологічне значення хворих з цими формами скарлатини досить велике.

 Важливо проводити санітарно-освітню роботу серед батьків, особливо наголошуючи щоб діти, які захворіли не відвідували організовані колективи та не займатись самолікуванням.

Помічник лікаря – епідеміолога                 Ковцун-Момот В.В.

   Відповідно плану соціально-гігієнічного моніторингу досліджень на 2018 рік щодо циркуляції збудників особливо-небезпечних та інших природно-осередкових інфекцій фахівцями Чемеровецького районного лабораторного відділення в травні місяці поточного року проведено відлов мишовидних гризунів (миша польова) в кількості 10 штук з природних стацій околиць смт. Чемерівці – 5 штук та села Кугаївці – 5 штук для досліджень на природно-осередкові інфекції та проведено моніторингові обстеження населених пунктів району, де зібрано 102 кліщі, в тому числі с. Мар’янівка – 25 шт, с. Чорна – 11 шт., с. Юрківці – 35 шт., с. Хропотова – 26 шт., с. П’ятничани – 5 шт. для досліджень на кліщові трансмісивні зооантропонози.
   Проведений відбір проб води із ставків та річок смт. Чемерівці та сіл Летава, Почапенці, Бережанка, Юрківці в кількості 10 проб для досліджень на виявлення збудника туляремії.
   В березні місяці цього року також зібрано 30 штук погадок хижих птахів для досліджень на туляремію з сіл Бережанка – 10 шт., Кугаївці – 10 шт., Юрківці – 10 шт.
   Весь матеріал доставлено в лабораторію особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України», де проводяться відповідні дослідження.
   В районній газеті «Нове життя» від 27 квітня 2018 року № 17 надрукована стаття завідуючого районного лабораторного відділення Мазура В. – «Обережно – кліщі!».

   Завідуючий відділення                    Мазур В.П.

      Завідувач Чемеровецьким районним лабораторним відділенням ДУ «ХОЛЦ МОЗ України» Мазур В.П. 14.05.2018 року виступив на оперативній нараді Чемеровецької РДА та Чемеровецької районної ради з інформацією щодо стану інфекційної захворюваності населення району за чотири місяці поточного року.
     В інформації наголошено: якщо рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції, вірусні гепатити в порівняні з аналогічним періодом минулого року знижений, то рівень захворюваності на туберкульоз органів дихання зростає – з 7 випадків за 4 місяці 2017 року до 11 випадків у 2018 році, що склало 27,1 на 100 000 населення при середньообласному показнику 16,8 на 100 000 населення. Хворіють в основному безробітні громадяни, є 2 випадки захворювання студентів різних навчальних закладів. Окрім цього за даний поточний період зареєстровано 3 випадки лабораторно підтвердженого кору, в тому числі 1 дитина та 2 дорослих, що складає 7,4 на 100 000 населення. Дитина не щеплена через протипокази, один дорослий щеплений з порушенням інтервалу, другий дорослий щеплений згідно календаря щеплень.
     Зареєстровано 11 випадків грипу в порівнянні з 3 випадками за аналогічний період 2017 року, що склало 27,1 на 100 000 населення.
   В обговоренні даного питання прийняли також участь головний лікар Чемеровецької ЦРЛ Лаврентьєв І.Й. та головний лікар Чемеровецького районного центру ПМСД Гречанюк Ю.М.
     Виступаючими на нараді намічені заходи щодо зниження захворюваності на дані нозології інфекційних хвороб серед населення району.

   Завідувач відділенням                            В. Мазур

Loading...