Актуальна інформація

Актуальна інформація

  Лістеріоз – інфекційна хвороба тварин і людини, яку спричинюють види роду Listeria. Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, абортами, маститами або перебігає у формі безсимптомного носія L. monocytogenes, яке зумовлює захворювання людини, а L. ivanovi — тварин. Джерелом зараження сільськогосподарських тварин є корми, зокрема, силос, де лістерії розмножуються. Зараження людей пов’язане зі споживанням овочів та продуктів тваринництва. Якщо ж вчасно не діагностувати хворобу, страждає центральна нервова система або головний мозок. Як відбувається зараження лістеріозом Шлях збудників до організму пролягає через слизові травного тракту, органів дихання, очей, статевих органів, шкіру та через плаценту вагітної. Через кров та лімфу вони проникають у ретикулоендотеліальну систему (печінка, селезінка, лімфатичні вузли), ЦНС, нирки тощо, де відбувається їхнє розмноження з утворенням гранульом, які містять ретикулярні, моноцитарні клітини, клітинний детрит, змінені поліморфноядерні лейкоцити. В подальшому утворюються некротичні вогнища з можливим рубцюванням.
    Симптоми лістеріозу. На шкірі з’являються дрібні висипання (розеоли та папули), на слизовій рота, глотки, стравоходу часто бувають висипання у вигляді невеликих сірувато-білих гранульом. Відмічаються гарячка, розлади дихання, напади ціанозу, тахікардія. У легенях – явища пневмонії. Збільшені печінка, селезінка. Загальний стан нагадує сепсис. У крові лейкоцитоз з нейтрофільним зсувом вліво. При ураженні нервової системи клініка нагадує картину гнійного менінгіту.
    Як діагностувати лістеріоз. Зробити висновок про хворобу лікар може на основі анамнезу, бактеріологічних посівів крові, випорожнень, сечі з виділенням та визначенням збудника; серологічних досліджень парних сироваток крові для виявлення титру специфічних антитіл у динаміці.
    Лікування лістеріозу. Хворих на лістеріоз (особливо вагітних) госпіталізують та призначають антибактеріальну терапію. У разі своєчасного лікування є шанс на одужання.
  Як запобігти зараженню лістеріозом. Щоб не захворіти на лістеріоз, необхідно ретельно готувати продукти до вживання. Найбільш ефективний спосіб – термічна обробка окропом. Перед вживанням слід обробляти овочі і фрукти окропом.
   Хто знаходиться у групі ризику. У групі ризику знаходяться люди похилого віку зі слабким імунітетом, вагітні жінки та діти. Захворювання може спричинити смерть.
   Як можна заразитися лістеріозом. Збудник лістеріозу можна виділити з ґрунту, кормів. Основним джерелом переносу вірусу є тварини, гризуни, коти собаки, свійські тварини. Основний шлях зараження – через різні харчові продукти.
  Лістеріоз в Україні: який прогноз. На даний час в Україні зафіксовано один випадок захворювання, але кількість може збільшитися, оскільки інкубаційний період становить 70 днів. За попередніми даними, в Україну бактерія потрапила з Угорщини в замороженій кукурудзі. Спалахи лістеріозу були зареєстровані в Австрії, Данії, Фінляндії, Швеції та Великобританії, куди також поставлялася угорська кукурудза. У Європі від цього захворювання загинули 10 осіб. Зараз морожену кукурудзу угорського виробництва активно вилучають з продажу в Україні.

Завідувач відділення
особливо-небезпечних інфекцій
ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»                 В. Овчарук

         31-річна жінка отруїлася через в’ялену рибу.zyla   Погане самопочуття, сухість в роті, порушення рефлексу ковтання, зниження зору… Такі симптоми з’явилися у 31-річної жительки Волочиського району після того, як вона їла в’ялену рибу.
      «Найперше, що відчула жінка, – це сухість в роті, далі в неї почав раптово падати зір. Вона звернулася до місцевого окуліста, який й запідозрив у неї ботулізм та відправив до інфекціоніста», – розповіла Зоя Мамонтова, лікар відділу організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ».Посилання на джерело

/ Інтерв'ю

Поласувати консервою та злягти на лікарняне ліжко. Ще один випадок ботулізму зафіксований на Хмельниччині. Цього разу хвороба вразила 53-річну жінку із Смотрича, а виною тому – домашня консервована тушонка із козячого м’яса. Вірус почав проявлятися через 7-8 годин після вживання продукту: раптова втрата зору, «ком» у горлі, слабкість та розлади шлунку. Жінку в напівпритомному стані знайшов її син, який і привіз її до Дунаєвецької районної лікарні, а після – Кам’янець-Подільської.
За 2018 рік в Україні зафіксовано 55 випадків ботулізму, 4 з них закінчилися смертю хворого. Хмельницька область у сумний список не втрапила. Лікарі зазначають: це одна із найважчих харчових інфекцій. Найчастіше трапляється саме у консерваціях м’яса, риби та навіть овочів, а також копченій рибі. 

Посилання на джерело

/ Відео

podol  Інфекційна захворюваність населення Хмельницькій області зменшилася майже на 17%.
За минулий тиждень (23-29 липня) кількість звернень в лікувально-профілактичні заклади з підозрою на інфекційні захворювання зменшилась на 16,8 відсотків.
Про це повідомляє ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».
«Всього за медичною допомогою звернулось 268 мешканців області, з них 51 відсоток – дорослі, 49 – діти. Середньообласний показник становить 20,9», – повідомляють медики.

Посилання на джерело

/ Інтерв'ю

_p_yad    Жінку майже непритомною її 18-річний син приніс на руках до лікарні.
    Ще один випадок захворювання на ботулізм був зареєстрований на Дунаєвеччині. Цього разу отруїлася 53-річна жінка, яка їла тушонку з козиного м’яса.
   «Перші симптоми отруєння проявилися вже через 6-8 годин після вживання небезпечного продукту. Жінка вже не могла самостійно рухатись, відкрити повіки, не могла ковтати, практично нічого не бачила, не могла чітко вимовляти слова. Цьому стану значно раніше передувала сильна блювота, різке зниження тиску (аж до стану непритомності). Симптоми отруєння наростали різко», – розповіла лікар відділу організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Зоя Мамонтова.Посилання на джерело

/ Інтерв'ю

4 червня для всіх водопостачальних компаній України стало датою відліку. Відліку до того, на скільки ще вистачить знезаражуючих речовин, аби забезпечити людей життєдайною. Саме цього дня зупинив роботу «Дніпроазот». Це єдиний завод в нашій державі, що випускав рідкий хлор та його похідні. Альтернативи керівники водоканалів не мали, тож з’їхалися на нараду до Києва.

Посилання на джерело

/ Відео

  Сьогодні зранку говорили про сезон грибів. Де їх можна збирати, і де – категорично заборонено? Де краще купувати грибочки? Як правильно їх готувати? Що робити при перших ознаках отруєння? Коментарі експерта дивіться у відео!!! 

Посилання на джерело

/ Відео

1_09   За даними МОЗ з початку 2018 року в Україні зареєстровано 46 випадків ботулізму з 53-а потерпілими, 4 з яких врятувати не вдалося.
    Не оминув ботулізм і Кам′янеччину. 20 червня цього року на лікарняне ліжко інфекційного відділення Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні 59-річного чоловіка вклала консервована жирна свинина (топлена підчеревина), яка була виготовлена його власними руками, зберігалася в холодильнику протягом місяця.
   Отруєння проявилося через шість годин після вживання продукту (блювотою, розладами травної системи). Захворілий скаржився на різке погіршення зору, “туман” перед очима, “неслухняність” повік (так як вони не хотіли відкриватись), значну сухість в роті, порушення ковтання, закрепи. В подальшому порушилась і вимова.
  Лише після введення протиботулінічної сироватки (трьох доз) та надання відповідної медичної допомоги стан потерпілого почав поліпшуватися.Посилання на джерело

/ Інтерв'ю

890   Шепетівським міськміжрайонним відділом ДУ “Хмельницький ОЛЦ МОЗ України” в 2 кварталі 2018 року на договірних умовах проводилися дослідження якості води громадських криниць на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
Відібрано 147 проб води на території Грицівської селищної, Ленковецької та Михайлюцької сільських рад.
  За результатами лабораторних досліджень встановлено, що 140 проб (95,2%) не відповідають встановленим нормативним значенням згідно вимог ДСанПіН 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
Із них 125 проб не відповідає по мікробіологічних показниках (85%) та 85 проб (57,8%) по хімпоказниках, в т.ч. по вмісту нітратів 81 проба (55,1%).Посилання на джерело

/ Інтерв'ю

• В літній період збільшується ризик отруєнь. Якщо не дотримуватись правил безпеки, можна захворіти на ботулізм.
• З початку року уже зафіксували понад пів сотні хворих на нього, у тому числі і на Хмельниччині.
• Що радять робити хмельничанам, аби вберегтися.

9170

     Влітку небезпека отруїтися зростає в рази. Одною із найстрашніших інфекцій є саме ботулізм, адже є смертельним. Прикро, але через свою неуважність люди часто навіть не знають, що хвороба уже в їх організмі. Лікуючись від звичайного отруєння хворі втрачають дорогоцінний час. Варто відвідати Бойовик План втечі 2 Так, як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я, з початку цього року в Україні уже зафіксували 53 випадки захворювання на ботулізм, 4 людини померло. Не обійшла інфекція і Хмельниччину. Як повідомляють у ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”, черговою жертвою підступної хвороби став 59-річний мешканець Кам′янець-Подільського. Він скуштував домашню консервовану свинину, а через шість годин його стан значно погіршився. У чоловіка почалася блювота та розлад травної системи, також у нього різко погіршився зір та виникла сухість в роті. На щастя, врятувати пацієнта вдалося.Посилання на джерело

 

/ Інтерв'ю
Loading...