Псевдотуберкульоз – небезпечне інфекційне захворювання!

12-05-1   Що ж це за хвороба? Це інфекційне захворювання, яке викликано ієрсінією псевдотуберкульозіс. Характеризується високою температурою, висипкою, болями в суглобах, болями в низу живота, загальною слабкістю, нудотою, блювотою, ознобом а головне це одутлуватість, гіперемія обличчя та шиї, ін’єкція судин очей. Для цього захворювання характерний-фекально-оральний механізм передачі.
   В даний час псевдотуберкульоз у вигляді спалахів та спорадичних випадків реєструються у різних областях України та інших країн Європи та Азії. Джерелом інфекції є синантропні та дикі гризуни. Останнім часом має тенденцію до зростання захворюваності псевдотуберкульозом в розвинутих країнах, що пов’язані з створенням великим складів овочесховищ та збільшення чисельності гризунів.
  Збудник псевдотуберкульозу дуже стійкий в навколишньому середовищі. Бактерії можуть розмножуватись при температурі від -4 до +6 С та стійкі до замороження, здатні довго зберігатися в ґрунті та воді , проте чутливі до впливу сонячних променів, висихання, кип’ятіння та дії звичайних дезінфікуючих засобів.
  Псевдотуберкульоз відноситься до зоонозних інфекцій. Захворюваність обумовлена персисценцією збудника в навколишньому середовищі (грунт, вода, рослинні субстрати). та організмі тварин. Головне джерело інфекції для людини є гризуни.
   Шлях передачі – харчовий. Найбільше значення мають овочі, коренеплоди, молочні (сир) – неправильно термічно оброблені м’ясні продукти. Захворюваність має тенденцію до зростання та носить як спорадичний так і спалахоподібний характер. Спалахи часто виникають після вживання в їжу свіжої капусти, моркви, зеленої цибулі, що тривалий час зберігалися в овочесховищах. Друге місце займає водний шлях передачі. Це відбувається при вживанні води з відкритих водойм, інфікованої випорожненнями тварин.
  Псевдотуберкульоз реєструється у всіх вікових групах населення. Має місце зимово-весняний підйом захворюваності. Імунітет після перенесеного захворювання стійкий – типоспецифічний.
   Профілактика
1. Дератизаційні заходи.
2. Зберігання овочів та фруктів на складах в умовах, які виключають вірогідність зараження збудником псевдотуберкульозу та іншими інфекціями.
3. Витримувати технологію приготування салатів та інших страв, які не піддаються термічній обробці (салати, вінегрети, фруктові нарізки).
4. Не вживати води із відкритих водойм.
5. Госпіталізація хворих та заключна дезінфекція в осередку.

Лікар-епідеміолог Хмельницького міськрайонного
відділу ДУ « Хмельницький обласний лабораторний
центр МОЗ України»                                                              Мартиненко Л.М.

0Shares